Metalo konstrukcijų atsparumo ugniai didinimo priemonės. Alternatyva priešgaisriniams dažams

Metalo konstrukcijų atsparumo ugniai didinimo priemonės. Alternatyva priešgaisriniams dažams
  • 2579

Metalo konstrukcijoms apsaugoti standartiškai pasirenkama naudoti priešgaisrinius dažus, tačiau šis sprendimas nėra ilgaamžis ir reikalauja priešgaisrinių dangų atnaujinimo po tam tikro eksploatacijos periodo. Pasirenkant metalo konstrukcijų ugniaatsparinimo priemones turėtų būti vertinamas ir dangų atnaujinimo aspektas bei peržiūrėtos priešgaisrinių dažų alternatyvos.

Priešgaisriniai dažai – populiariausia metalo konstrukcijų ugniaatsparinimo priemonė

Žinia, neapsaugotos plieno konstrukcijos atsparumas ugniai tesiekia 5 – 10 minučių (pagal standartinę gaisro kreivę), na o populiariausia priemone norint padidinti laikančių statinio konstrukcijų atsparumą ugniai išlieka priešgaisriniai dažai. Tai ne paprasta danga, jos paskirtis – aušinti gaisro metu įkaitusią konstrukciją putojant ir taip formuojant izoliacinį sluoksnį neleidžiantį ugniai tiesiogiai įtakoti konstrukciją. Kritinę metalo konstrukcijų temperatūrą galima paskaičiuoti, nors dažniausiai ji priimama kaip 500°C. Konstrukcija pasiekusi šią temperatūrą gali deformuotis, prarasti laikančiąją gebą ir tiesiogiai įtakoti statinio dalinę ar visišką griūtį. Pagal projektuotojo nustatytą statinio atsparumo ugniai laipsnį ir gaisro apkrovos kategoriją patvirtinamas laikas kurį konstrukcija turi užtikrinti bendrą pastovumą ir geometrinį nekintamumą.

Metalo konstrukcijų ugniaatsparinimo sistemos

Priešgaisrinis tinkas, skiedinys. Tai dažniausia portlando cemento ir vermikulito mišinys. Jis ruošiamas specialioje maišytuvėje ir purškiamas iš karto su medžiagą standinančiu skysčiu. Norint pasiekti atsparumą ugniai R60 užtenka padengti konstrukciją vienu sluoksniu, tačiau aukštesniems atsparumams privalomi 3 – 4 sluoksniai tarp kurių reikia uždėti specialius armavimo tinklelius. Metalinė konstrukcija vizualiai tampa panaši į betoninę. Ši danga turi pilką, kartais kiek gelsvą atspalvį. Yra gana atspari atmosferos krituliams.

Skysta mineralinė vata. Tai mineralinio mikropluošto (be asbesto), artimų cementui neorganinių surišėjų bei kitų papildomų priedų mišinys. Prieš purškimą sumaišomas su vandeniu. Išdžiūvęs sluoksnis gali šiek tiek dulkėti, todėl rekomenduojama jį padengtiviršutine sutvirtinančia danga. Ši danga turi tamsiai pilką. Sistema nėra atspari atmosferos krituliams.

Ugniai atsparios plokštės. Tai gipso, cemento arba kalcio silikato pagrindu gaminamos plokštės. Prie konstrukcijų montuojamos specialių profilių arba jungiamos viena prie kitos. Pastarasis atvejis naudojamas jungiant jas medvaržčiais arba prišaudant kabėmis. Kartais konstrukcijos dažomos priešgaisriniais dažais o vėliau slepiamos po gipso plokštėmis. Tokiu atveju verta iš karto panaudoti sistemą, kurios vėliau nereikės slėpti. Paprastai gaminamos baltos ar pilkos (išskyrus GKF) spalvos. Plokštės atsparios atmosferos krituliams tampa tik impregnavus.

Minkštosios plokštės. Tai mineralinės vatos plokštės, kurių tankis būna ne mažesnis nei 130 kg/m3, o rišiklių lydymosi temperatūra ne mažesnė kaip 1000°C. Jos montuojamos prie metalo konstrukcijų privirinamomis smeigėmis ir karščiui atspariais klijais arba spyruoklėmis. Tinka montuoti apsaugą vidinėse patalpose.

Metalinių konstrukcijų ugniaatsparinimo sistemų ilgaamžiškumas

Pastaruoju metu statybose kaitina diskusijos dėl priešgaisrinių dangų atnaujinimo. Dažams gamintojai duoda nuo 5 iki 10 metų garantiją, apsaugant priešgaisrinį paviršutiniu sluoksniu. Retas kuris gamintojas nurodo nepasaugotos dangos garantinį terminą. Jam pasibaigus, teoriškai danga turi būti atnaujinama. Ką tai reiškia? Metalinės laikančios konstrukcijos privalo būti nuvalomos ir iš naujo padengiamos antikorozine, priešgaisrine ir paviršine danga.

Jei projektuotojo arba užsakovo toks garantijos terminas netenkina verta pagalvoti apie purškiamo priešgaisrinio skiedinio ar mineralinės vatos variantą. Garantija šioms sistemoms teikiama apie 15 metų.

Ilgaamžiškiausios yra ugniai atsparių plokščių sistemos. Jų garantinis terminas viršija 25 metus, o kai kurie gamintojai giriasi, jog tą terminą pagrįstai galėtų užtikrinti virš 50 metų.

© Visos teisės saugomos UAB "Fogo". Sprendimas: www.digitaltouch.lt