ALYTAUS GAISRAS

ALYTAUS GAISRAS
  • 102

Aplinkui sklando jau tiek daug komentarų dėl Alytaus gaisro, tai kad būtų aiškiau, išreikšiu savo mintis.

Šiam momentui esame padarę tikrai nemažai gaisrinės saugos auditų gamybiniuose ir sandėliavimo paskirties objektuose, tad jaučiu kad galiu pareikšti keletą komentarų:

    Pirma – Daugiausiai neatitikčių gaisrinės saugos teisės aktams panašaus tipo sovietiniuose pastatuose fiksuojame dėl neveikiančios automatinės gaisro aptikimo sistemos. Kodėl? Arba ji neveikia, arba ji išjungta. Labai retai kuriame pastate ji veikia be priekaištų. Dažniausiai gamybiniai procesai (ypač atliekų rūšiavime, ardyme ir t.t.) sukeliamos dulkės arba išskiria garai ką paprasta detekcijos sistema supranta kaip pavojų. Dėl to ypač dažnai skelbiamas netikras pavojus, o tai be abejo trikdo darbo procesus. Anksčiau ar vėliau sistema išjungiama. Pradžioje trumpai, laikinai, vėliau išjungiama visai. Šiuo metu bet kokiam gamybiniam procesui galima parinkti atitinkamą gaisro detekcijos sistemą. Taip, tai brangiau. Tačiau kaip matome – tai investicija.
    Antra – gamybos procesuose dalyvaujantys įrenginiai ir jų feeder’iai. Netvarkingi elektros ir šilumos įrenginiai. Įrengimus reikia prižiūrėti, tvarką ir švarą palaikyti, periodiškai valyti. Padangas padegti be galo sunku, bet jei nuo perkaitusio guolio užsidegs konvejeris, tada „shred’eris“ ar po juo esančios šiukšlės, tai tokios gaisro apkrovos jau gali pakakti ir visam padangų kalnui užsidegti.
    Trečia – stacionari gaisro gesinimo sistema (sprinkleriai) trūkumas arba nepriežiūra. Ji solidžiai apribotų kilusio gaisro plitimą. Gaisras vyktų, bet jis būtų pastoviai aušinamas, kas laimėtų ugniagesiams vertingas minutes. Šios sistemos tiek įrengimas, tiek servisas nėra pigus, bet tai viena vertingiausių statinio saugos sistemų.
Alytaus gaisro situacija ir priežastys Fogo Fire Protection

Apie pasyviąsias gaisro saugos priemones manau kalbėti net nepradėsiu. Priešgaisrinės durys, langai, sandarinimo priemonės, ugnies vožtuvai. Prevencinės priemonės: saugos instrukcijos, evakuacijos pratybos, tvarkos palaikymas, mokymas naudotis gesintuvu ir t.t. – tai vis dar mūsų „smulkiosios, tautinės“ pramonės trūkumai, kurie kas kelis metus tampa skaudžiomis pamokomis, kurias deja visi greitai pamirštame. Vičiūnai Plungėje, Norvelita Raseinių raj. – jau pamiršome..

Įvykus tokio mąsto nelaimei kaip Alytuje belieka apsišarvuoti kantrybe ir neleisti plisti gaisrui. Užgesinti jį nežmoniškai sunku. Padangos generuoja tokį karštį, kad dar keista kaip sovietinis gelžbetonis atlaikė ir nenuvirto po pirmo pusdienio. Priėjimas dėl sudėtingos architektūros beveik neįmanomas, karščio spinduliuotė kosminė, nežinia ar statinio konstrukcijos atlaikys ir neužgrius ant ugniagesių – labai daug galvosūkių… Pagarba visiems ugniagesiams, kurie nepaisant įvairių trikdžių visiškai uždūmintose patalpose drąsiai kovėsi šitiek dienų.

O neužilgo prasidės vienas įdomesnių etapų – gaisro priežasčių paieška.., o gal jau prasidėjo? Ar buvo gaisro aptikimo, gaisro gesinimo sistemos, ar veikė, kas jas prižiūrėjo, kas dėjo parašus? Ar tikrino inspekcija, kokius nurodymus surašė? Ar apdrausta? Ar draudžiant visos rizikos įvertintos? Kokio tipo draudimas? Na o gal paaiškės kad tai vis dėl to padegimas? Būtų viskas paprasčiau.. Kažkam.

Komentarai dėl Alytaus gaisro Fogo Fire Protection
© Visos teisės saugomos UAB "Fogo". Sprendimas: www.digitaltouch.lt