Nestandartiškai sumontuotų plastikinių vamzdžių gaisrinė sauga.

Nestandartiškai sumontuotų plastikinių vamzdžių gaisrinė sauga.
  • 2608

Dažnai plastikiniai vamzdžiai sumontuojami vienas šalia kito. Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba neleidžia viena priešgaisrine mova apsaugoti poros vamzdžių. Taip pat neaišku kaip apsaugoti senus vamzdžius, kurie dalinai įmontuoti sienoje.
Ar galima priešgaisrines movas montuoti prie sienų apšiltinamojo sluoksnio?
Jei naudojame movas, ar būtina dar ir užsandarinti išsipučiančiomis medžiagomis pačią angą?

Plastikinių vamzdžių priešgaisrinei apsaugai naudojamos priešgaisrinės movos arba tarpinės. Jos išbandomos statmenai į konstrukciją sumontuotais plastikiniais vamzdžiais. Be abejo, prieš tai angos yra užsandarinamos dažniausiai priešgaisriniais skiediniais. Klaidinga yra nuomonė jog uždėjus priešgaisrinę movą, pačio angos plyšio užsandarinti nebereikia.

Gaisrinių bandymų metu visos degios komunikacijos išbandomos mažiausia 100 mm atstumu viena nuo kitos, todėl teoriškai viena mova ar tarpine galima apsaugoti tik vieną vamzdį. Tačiau kaip žinia neįmanomų dalykų pasaulyje beveik nebeliko, tačiau norint sumontuoti tokią apsaugą, ją reikėtų tinkamai pagrįsti, o techninei priežiūrai ir priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai pateikti tai įrodančius dokumentus. Natūralų jog gamintojai labai gerai apgalvoja kokius ir kiek bandymų atlikti, kadangi tai ypač brangus malonumas. Todėl dauguma mano tikrintų bandymų ataskaitų ar atitikties sertifikatų nurodo klasikinį movų išbandymo metodą, t.y. kai vamzdis išbandomas statmenai konstrukcijai (pertvarai ar perdangai) ir turi saugų atstumą iki kitų komunikacijų (vamzdžių, elektros kabelių ir t.t.).

Tačiau realybė statybose rodo ką kita. Įmonės montuojančios inžinerinius tinklus susiduria su įvairiais sunkumais, todėl kartais yra ypač sunku užtikrinti reikiamus atstumus tarp pvz. plastikinių vamzdžių. Taip pat neretai atsiranda sunkumų statmenai statinio konstrukcijai pravesti vamzdynus.

Tokių problemų sprendime šiuo metu Lietuvoje padėti gali tik dvi sistemos: „Unicollar” ir „Promastop – Brandschutzmanschette”. Tai vokiški produktai ir šios sistemos turi vienintelį trūkumą – jos beveik trigubai brangesnės nei klasikiniu būdu išbandytų sistemų. Išvada lyg ir būtų paprasta. Svarbu yra suplanuoti teisingai sumontuoti degias komunikacijas. Kitaip mokėsime brangiau.

Nestandartiškai sumontuotų plastikinių vamzdžių gaisrinė sauga Fogo
Nestandartiškai sumontuotų plastikinių vamzdžių gaisrinė sauga Fogo

Kokias galimybes turi šios movos, kurių neturi klasikinės movos. Ir kodėl kartais tenka mokėti brangiau?

– “Promastop” parduodamas kaip diržas, todėl tinka nestandartiniams vamzdžių diametrams. Arba tuo atveju, kai prieš pat sieną vamzdis turi sujungimą ir standartiniam skersmeniui skirta mova tampa nebetinkama. Šiuo atveju, atsipjauni tiek “diržo”, kiek reikalinga;

– “Promastop” galima apsaugot vamzdį kurio dalis (pvz. šonas) yra dalinai įbetonuotas arba nepajudinamai liečiasi su konstrukcija. „Diržu” yra apjuosiama tik išlindusi iš konstrukcijos vamzdžio dalis;

– “Promastop” galima apsaugoti plastikinį vamzdį nenuimant degios izoliacijos. Klasikinėms movoms tai daryti privaloma;

– “Promastop” galima apsaugoti plastikinį vamzdį su šildomuoju kabeliu šalia;

– “Promastop” galima apsaugoti iki trijų vamzdžių vienu metu (bendras angos skersmuo negali viršyti 140 mm);

– “Promastop” galima apsaugoti plastikinį vamzdį kertantį statinio konstrukciją mažesniu nei 80 laipsnių kampu, tačiau ne mažesniu nei 380.

Realybė rodo jog priešgaisrinių sistemų montuotojai bandydami sutaupyti kokybės sąskaita naudoja tam netinkančias priešgaisrines tarpines: jas karpo, bando jungti, galų gale sumontuoja taip, kad sistema gaisro metu niekada nesuveikia.

Susidūrus su nestandartinėmis situacijomis visada verta pasikalbėti su kvalifikuotais gaisrinės saugos specialistais ir priimti bandymų rezultatais paremtus sprendimus.

Nestandartiškai sumontuotų plastikinių vamzdžių gaisrinė sauga Fogo

Nestandartiškai sumontuotų plastikinių vamzdžių gaisrinė sauga Fogo

© Visos teisės saugomos UAB "Fogo". Sprendimas: www.digitaltouch.lt